Viimein sain tehtyä pienen testin virkatusta matosta äidiltä saaduista jämämatonkuteista. Näkemäni kuvat kauniista virkatuista matoista oli yksi syy minkä vuoksi kiinnostuin virkkaamisesta alunperinkin. Tein pienemmän version Kauhavan Kangasaitan Asteri matosta.

Maton virkkaaminen oli yllättävän raskasta. Koko virkkaus tekniikka piti lopulta rakentaa uudestaan niin että koukku oli nyrkissä ja ranteiden sijaan suurin osa työstä tapahtui olkavarren liikkeillä. Tälläkin tekniikalla sormet olivat kovalla koetuksella eikä työtä pystynyt tekemään kuin pari kierrosta kerrallaan. Siksi homma etenikin kovin hitaasti ja välissä piti jatkaa vähän pienempiä töitä.

Matonkuteet olivat hieman eri laatuisia ja paksuisia, joten lopputuloksesta ei tullut ihan tasalaatuinen. Kastelun ja painon alla kuivamisen jälkeen matto kuitenkin litistyi riittävän litteäksi asuntomme pikkueteisessä pidettäväksi. Ennen litistämistä kude oli vielä niin paksua että matto ei mahtunut oven alle, mikä esti välioven avaamisen ja sulkemisen.

003-normal.jpg

Inka tietysti koemakasi tämänkin työn samantien kun laskin sen lattialle ihmeteltäväksi. Nyt kun suurimmat kompastuskivet on selätetty, löydän itseni varmasti suuremmankin mattoprojektin parista kunhan sille on sopiva aika.

001-normal.jpg